Vijf gemeenten kregen afgelopen weekend de boodschap te verwerken dat ‘hun’ Bijenkorf-vestiging de deuren sluit. Dat is slecht nieuws voor de lokale economie. Voor Arnhem en Enschede lijken de druiven op korte termijn minder zuur: kledingketen Primark komt eraan.
De Ierse prijsvechter vestigt zich volgend jaar in de panden van de Bijenkorf in beide steden, zo meldde het concern zaterdagavond kort nadat de Bijenkorf had bekendgemaakt 5 van zijn 12 winkels te gaan sluiten. De moederconcerns van de Bijenkorf en Primark zijn beide gelieerd aan de Britse investeringsmaatschappij Wittington Investments.
In veel andere opzichten zijn de overeenkomsten tussen De Bijenkorf en Primark, dat groeit als kool en vooral onder jonge vrouwen en meisjes een hit is, ver te zoeken. “De luxe Bijenkorf zit hoog in de boom, Primark veel lager. Als je je boodschappentas kunt volgooien met 12 artikelen en bij de kassa 25 euro afrekent … veel lager kun je niet komen”, zegt directeur Gerard Zandbergen van onderzoeksfirma Locatus.
Meer bezoekers door Primark
Zijn bedrijf deed onderzoek naar het effect van de komst van Primark in de vier steden (Rotterdam, Hoofddorp, Zaandam en Almere) waar de kledingketen nu zit. “Daaruit blijkt dat het aantal bezoekers in het betreffende winkelgebied met gemiddeld 30 procent is toegenomen. Dat is echt enorm. Ik ken geen andere winkel die dat effect heeft.” Van dat effect profiteert de lokale economie.
Zandbergen plaatst bij de komst van Primark naar Arnhem en Enschede wel een kanttekening. “Je kunt je in dit geval afvragen wat het netto-effect zal zijn nu de Bijenkorf wegvalt. Vooral in Arnhem is de Bijenkorf belangrijk. Veel mensen uit de regio winkelen in die stad omdat de Bijenkorf er zit.”
Uitbreiden in Nederland
Primark breidt de komende jaren sterk uit in Nederland. Naast Arnhem en Enschede wil de keten in de periode 2013-2015 nog zes andere winkels openen, onder andere in Den Haag en Nijmegen. Volgens Zandbergen kan de expansiedrift tot gevolg hebben dat de regionale aantrekkingskracht van Primark aan kracht inboet.
"Nu gaan Amsterdammers naar de Primark in Hoofddorp. Stel dat er straks een komt in Amsterdam, dan wordt het verzorgingsgebied van de vestiging in Hoofddorp kleiner en daarmee de toeloop van bezoekers naar het winkelgebied."
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl